Liv

Din grønne tommel kan hjelpe deg med å spare penger: Slik starter du en bakgårdshage

Din grønne tommel kan hjelpe deg med å spare penger: Slik starter du en bakgårdshage

Da dagene begynner å bli litt varmere, er det på tide å begynne å forberede en flott sesong med hagearbeid. Voksende grønnsaker hjemme kan hjelpe deg med å spare penger og vite nøyaktig hva du spiser. Plus, det er givende å høste en fest du har vokst deg selv!

Du trenger ikke å ha et stort tomt på landsbygda for å dyrke deilige grønnsaker. En gang bodde jeg i en liten urban leilighet og kunne vokse en fest av tomater, squash, peppers, eggplanter og mer i potter rett på verandaen min.

Klar til å begynne å dyrke grønnsaker og ganske mye krysse dem fra handlelisten din til sommeren? Her er hvordan du starter en grønnsakshage.

Finn din sone

Før du begynner på hagen din, ta en titt på dette praktiske kartet for å se hvilken klimasone du bor i. Soneene viser klimatiske forhold i forskjellige områder, basert på gjennomsnittlige lave temperaturer om vinteren, og fortelle hva slags planter vil vokse best i din region. Med dette interaktive nettkartet fra US Department of Agriculture, bare skriv inn postnummeret ditt for å finne ut ditt sone nummer.

Husk å vurdere planter som vokser som trives i sonen din. Hvis du bor i Michigan, men vil plante mango og sitrontrær ute, kan du ende opp skuffet når de ikke klarer å trives. Arbeid med klimaet ditt, heller enn mot det.

Du finner mange planter som trives i nesten alle klimaer, så gjør en liten undersøkelse. Spør deg rundt på din lokale hagebutikk, hvor ansatte kan sannsynligvis gi de beste rådene om grønnsaker og fruktvarianter som vokser best i din sone.

Vurder også hvordan sonen din vil påvirke timingen din. Burpees grønnsakskatalog har interaktiv informasjon som forteller deg når du skal plante hver grønnsak for området du bor i. For eksempel forteller området at jeg i min spesielle sone (sone 3) vil trenge å så min agurker i midten av juni. Hvis jeg bodde i Orlando, kunne jeg begynne å plante min agurker akkurat nå. De få månedene gjør en viktig forskjell, siden hvis jeg plantet agurker nå, ville de raskt dø.

Hagearbeid for nybegynnere: Først bestemmer du hva du skal vokse

En del av å sette opp hagen din er selvfølgelig å finne ut hva du ønsker å vokse. Du har bare så mye plass, så du vil ha det beste ut av det! Velg å plante matvarer du liker å spise, og se på effekten på bunnlinjen ved å plante disse kostnadseffektive grønnsakene.

Vurder hagen din beliggenhet. Vurder hvor mye sol du har og hvilke tidspunkter på dagen forskjellige områder i din hage eller hage får sollys. Ulike planter har forskjellige sol og skyggebehov. For eksempel basilikum og paprika som full sol, mens arugula trives i skyggefulle områder.

Hagen din er også en viktig faktor. Ulike planter har forskjellige plassbehov. Noen planter, som mais og brokkoli, foretrekker en fot eller to mellomrom mellom rader, mens bønner bare trenger halvparten av den plassen. Og løvrike planter, som spinat og salat, er ofte bare fine når de plantes bare 4 til 6 tommer fra hverandre.

Også, tenk på hvor ofte planter må bli vannet og hva som er realistisk med timeplanen din. Hvis du ikke kommer til å være mye, vær sikker på å få lavere vedlikeholdsplanter, og hvis du planlegger å forlate byen for en del tid, tenk på hvem som kan være i stand til å hjelpe vannet med planter når du er borte. Det ville være synd å la flere måneders arbeid skrumpe opp når du er på ferie i en uke.

Kort på plass? Ha en potteplantehage

Du har kanskje ikke en stor bakgård for å dyrke en hage. Men dette betyr ikke at du ikke kan nyte hjemmelagde tomater og andre veggies i sommer! Det er mulig å vokse en mengde smakfulle godbiter fra potter rett på terrassen din, eller i ditt hjem.

Pass på å vurdere solen og skyggen du har tilgjengelig, samt plassbehovene til grønnsakene du velger å vokse. Det er også en god ide å spesifikt spørre ved en hagebutikk dersom plantene du vurderer å vokse, vanligvis gjør det bra i potter i ditt klima.

Samle verktøy og frø

Nå som du vet hva som vokser bra i ditt område, hvor mye plass du arbeider med og hva du vil vokse, er det på tide å begynne å samle hva du trenger for å sette hagen sammen.

Tenk på frø eller start, jord, gjødsel, mulch, et vanningssystem (som kan være så enkelt som en vanntåke eller en masonkrukke, eller så komplisert som sprinklersystem), og eventuelle verktøy du trenger og ikke allerede ha (skovle, hakke, rake, etc.) En lokal hagebutikk kan dele grundig informasjon om gjødselskombinasjonene og gjenstandene som vil fungere best i ditt område for plantene du planlegger å vokse.

Når du har en ide om hva du trenger, tenk på måter å spare penger på disse elementene. Mange anleggsbutikker har salg om våren, men også å vurdere Craigslist, FreeCycle, garasjesalg, Facebook garasjesalgsgrupper og andre måter å kilde disse materialene billigt på (eller til og med gratis!).

Vær oppmerksom på at brukte hagearbeidsprodukter, som potter og spader, kan bære sykdommer og patogener som kan overføres til plantene dine. For eksempel, hvis du bruker et verktøy eller en pott som tidligere har holdt eller rørt forurenset jord eller en syke plante, kan plantene dine være utsatt for å bli smittet.

Pass på at du rengjør alt smuss og vask det godt før du bruker det. Disse retningslinjene for sterilisering vil hjelpe til med å "desinfisere" visse hagearbeidsprodukter fra visse skadedyr.

Forbered din hage

Forbered jorden ved å evaluere dens tekstur og dyrke den for å tillate luft inn og gi drenering. Overvei å bruke mulch for å holde ut ugress og forbedre jordens fruktbarhet, og legg til et lag kompost for å gjenskape hagen din. Kompost er vanligvis gratis - du kan samle veggieutklipp og gårdsavfall hele året for å lage dette "svart gull".

Tenk på høye senger

Hevede senger bidrar til å holde grønnsaker høye og tørre i områder med mye jordfuktighet. De hjelper også med å holde naboanlegg, for eksempel gress, fra å ta over din grønnsakshage, og redusere jordkomprimering siden du ikke går på hagen selv for å få tilgang til plantene dine. Og så er det den ekstra fordelen at hevet senger betyr mindre hekling under hagevedlikehold, luke og høsting.

Hvis du vil bygge dine egne hevde senger, følg disse enkle instruksjonene for forskjellige alternativer. Det trenger ikke å være et stort byggeprosjekt, skjønt. Du kan opprette hevde senger ved å bruke logger for å lage et omriss og deretter fylle det med jord. Betongblokker kan også gjøre kunsten, samt en rekke andre enkle materialer.

Å plante en hage trenger ikke å være komplisert, og det er en enkel måte å spare penger på mat. Dessuten er det ingenting som biter i en helt moden tomat rett utenfor vintreet, eller serverer en salat frisk fra hagen din. Uansett hva du bestemmer deg for å vokse i år, nyt det!

Din sving: Hvilke tips har du om hagearbeid for nybegynnere?

Kristen Pope er frilansskribent og redaktør i Jackson Hole, Wyoming.


Skrive Inn Din Kommentar