Investere

Microsofts langsiktige planer gjør fremgang

Microsofts langsiktige planer gjør fremgang

Aksjene i Microsoft (NASDAQ: MSFT) er opp 25 prosent fra år til år, i tråd med NASDAQ. Dette er faktisk et dramatisk skifte etter år med underperformance. Aksjekursen er opp med 21 prosent og 18 prosent i løpet av de siste 5 og 10 årene, henholdsvis mot NASDAQ, opp 73 prosent og 111 prosent.

Investorer blir mer optimistiske at Microsofts vekst vil, i det minste noe, akselerere - eller det kan til og med bli gjenfødt etter nylig restrukturering og reposisjonering. Microsoft holdt sin finansielle analytikerdag sent i forrige måned og avslørte flere detaljer om sin nye rapporteringsstruktur sist fredag.

Det er noen viktige spørsmål, men først og fremst: vil Microsoft lykkes i å presse inn i flere spennende, raskere voksende markeder og motvirke pågående erosjon i PCer som gjør vondt Windows og Office-produktlinjer?

Microsofts utfordring

Microsofts oppgang kom fra sitt innovative operativsystem, men enda viktigere, hvordan det posisjonerte seg i det voksende PC-markedet. I motsetning til konkurrenten Apple (NASDAQ: AAPL) som ønsket å selge enheten og operativsystemet, bestemte den seg for ikke å jage maskinvaremarkedet, men lisensierte operativsystemet. Den vant, kom til å dominere det markedet, og gjør plass for sin posisjon i andre hjørnesteinsprogramvaremarkeder som med Office Suite og servermarkedet.

Dette er verdt å huske, fordi Microsoft steg på baksiden av PCen, etterfulgt av notatbøker. I mer enn noen få år har PC og notatmarkedene hatt press fra vekst i tabletter og smarttelefoner. Oppdateringsprogrammet, hvor ofte brukerne kjøper en ny enhet, har også bremset. Dette har ført til at Microsofts resultatvekst forsinkes betydelig.Åtti prosent av driftsresultatet i Microsoft er knyttet til Windows og Office-produktlinjene.

Microsoft har hatt blandet suksess og prøver å få del i de raskere voksende markedene for smarttelefoner, tabletter og nå Cloud. Det ser ut til at det endelig får noen fotfeste i kritiske markeder, og firmaet kan ha blitt et kritisk hjørne.

Blandet suksess på kritiske nye markeder på Microsoft

Microsoft introduserte nye produkter og oppdaterte gamle de siste årene i sexier og, enda viktigere, raskere voksende nettbrett-, smarttelefon- og skymarkeder. Det har hatt litt suksess endelig i smarttelefoner, så vel som i Cloud. Men det gjør sitt andre forsøk på tablettmarkedet, etter de skuffende resultatene av den opprinnelige overflaten.

I Cloud begynner Microsoft å ha suksess i to kritiske produkter: Office 365 og Azure. Analytikere anslår at skybransjen har doblet seg sammenlignet med fjorårets nivå. Microsoft utvikler for tiden et "touch first" tilbud av Word, Excel og PowerPoint for Windows 8, samt andre enheter. Denne innovasjonen kan hjelpe sin kjernevirksomhet, men også føre til aksjegevinster i tablett og andre enheter. Det ble stort sett blikket over av analytikere, men suksess eller fiasko her kunne spille en kritisk langsiktig rolle. Kontoret er fortsatt det foretrukne valget, og dette er et trekk som kan gå ut av konkurransen.

Innføringen av Surface 2 skjedde også i september, og var et nytt forsøk på å få del i det stadig mer konkurransedyktige tablettmarkedet. Apples iPad og Googles Nexus er også hjørnesteinene i dette markedet sammen med Amazons (NASDAQ: AMZN) Kindle-linje. Den opprinnelige overflaten var mislykket, og med mindre Windows 8 ser større adopsjon eller spenning, er det vanskelig å se overflate 2 gjøre en betydelig pute inn i markedet.

I smartphones slo Microsoft ut Blackberry for et fjernt tredje sted i smarttelefonmarkedet, og har besluttet å kjøpe Nokias telefonvirksomhet. Med Nokia fikk Microsoft en kanal til å ri suksessen til Windows Phone-paringen med Nokia Lumia. Windows Phone OS står nå over tre prosent av alle smarttelefonforsendelser. Dette sammenlignet med Googles Android på over 75 prosent og Apples IOS på 17 prosent. Interessant, besluttet Google med Android for å bruke Microsofts strategi fra år tidligere og lisensiere operativsystemet for smarttelefoner.

Kjøp av Nokia passer inn i Microsofts nye fokus på enheten. Enheter har drevet suksessen til mange selskaper de siste årene, først med smarttelefoner og deretter tabletter. Imidlertid blir innovasjon i disse enhetene blitt mer utfordrende, med et økende antall spillere som selger teknologi som ser ut som litt forskjellige versjoner av det samme. Det er vanligvis oppskriften på fallende marginer bak økende konkurranse.

Når det er sagt, gir kjøp av Nokias virksomhet Microsofts kontroll for å presse videre og vanskeligere inn i smarttelefonmarkedet. Det kan investere penger, legge til nye enheter, og sannsynligvis fortsette å få markedsandel. Det viste seg en gang hvor viktig at operativsystemet er, og det må minst være en spiller her fremover. Samlet sett var det en solid strategisk beslutning.

Viktige strategiske poeng skissert på analytikerdagen

Steve Ballmer, Microsofts pensjonerende administrerende direktør, skisserte Microsofts nærtids prioriteringer på analytikerdagen, men kunne ikke gi en tidslinje. Først vinn i Cloud med Office 365 og Azure. For det andre, sørg for at Windows-PCer forblir de primære produktivitetsenhetene. Tredje, få del i mobil. Fire, Microsoft ønsker å innovere i høyverdige aktiviteter som verdiskapende møter. Det annonserte også en endring i rapporteringen fremover som forventet - det vil rapportere økonomiske resultater nå i "Enheter og forbruker" og "Kommersiell".

Cloud og mobile mål ser oppnåelige, men fortsatt litt usikre. Målet med å holde PC-er relevant er delvis utelukkende fordi smaker kan fortsette å vedta tabletter. Gitt at 80 prosent av fortjenesten er relatert til Windows og Office, gjelder dette, men det kan være over-slag. Utviklingen av berøringsbaserte Office-produkter er en mulighet. Det kan fortsatt fortsette å dominere markedsandelen i kjernemarkedet og sement Office 365 til mobil. Windows-linjen er den største utfordringen, men adopsjon i utviklingsland kan bidra til å kompensere for andelstapet til nettbrettet i PCer.

Konklusjon

Microsofts historie vil ta tid å utfolde seg. Mens den nye Xbox vil øke interessen senere i år, er det ikke sannsynlig nok til å gjøre en reell skade i langsiktig vekst. Det er knyttet til de tiltakene som ble skissert. Evnen til det neste ledelsen til å utføre og innovere i programvare som driver produktivitet i Cloud, smartphones og tablet-markedet, vil drive den langsiktige veksten.

Hvis selskapet blir for maskinvarefokusert i et stadig mer konkurransedyktig maskinvaremarked, kan det mislykkes kapital og bli kort for investorer. Uansett, aksjene er priset til et rimelig nivå, bør se mid-til-øvre encifret FCF-vekst de neste fem årene, og har oppover hvis det kan lykkes i disse noen av disse målene. Selv om det ikke er det sexy tech-spillet, ser Microsoft ut til å være i de tidlige faser av en turnaround. Det er priset basert på noen konservative prognoser som gir opp til aksjene.

Hva er dine tanker om Microsofts fremtid? Vil det noen gang vokse igjen, eller er det en avtagende kontantku?

Skrive Inn Din Kommentar