Penger

Hva vil skje når 100 Oakland Innbyggere får gratis penger i et år?

Hva vil skje når 100 Oakland Innbyggere får gratis penger i et år?

Hva ville du gjøre hvis du ikke måtte bruke arbeidstiden din til å tjene penger til å betale for grunnleggende behov?

Det er spørsmålet som har vakt på tankene til regjeringer, private organisasjoner og forskere over hele verden i det siste. Og det er endelig gjort vei til vår egen bakgård.

Fra og med denne sommeren vil et eksperiment gi 100 Oakland, California, innbyggere $ 1000 - $ 2000 per måned i seks til 12 måneder.

Pengene kommer virkelig uten stryker festet - det er gratis og ubetinget.

Det er en del av et grunnleggende inntektseksperiment som er spearheaded og finansiert av Silicon Valley Business Incubator Y Combinator.

Hvorfor folk får gratis penger

Eksperimentet er en kortvarig pilot for å forberede laget, som helse- og utdannelsesekspert Elizabeth Rhodes, Ph.D., vil lede, for en større langsiktig studie, rapporterte Y Combinator på bloggen sin i går.

Denne og lignende studier tar sikte på å svare på noen store spørsmål om hvordan penger og arbeid påvirker våre liv:

  • Hvordan påvirker en grunnleggende, ubetinget inntekt folks lykke, trivsel og økonomisk helse?
  • Hvordan vil folk bruke sin tid når de ikke trenger å jobbe for å overleve?

Forskere gjennomfører eller planlegger lignende eksperimenter i:

  • Tyskland, hvor ideell organisasjon Mein Grundeinkommen crowdfunds og raffles av år lange grunninntekter på 1.000 € ($ 1.115) per måned, tilsynelatende uavhengig av bosted.
  • Finland, hvor statsministeren presset for et betinget grunninntektsforsøk som svar på landets stigende arbeidsledighet. Det er planlagt å begynne i 2017.
  • Sveits, hvor folket vil stemme 5. juni på et initiativ til å betale en ubetinget grunninntekt til hver person i landet fra fødsel til død.
  • Kenya, hvor veldedighetsorganisasjon Give Direct Direct setter sammen finansiering og en plan for et grunninntektsforsøk i forbindelse med sin eksisterende virksomhet i Øst-Afrika.
  • Canada, hvor provinsen Ontario inkluderte finansiering i 2016-budsjettet for en pilot senere i år, presser Basic Income Network Canada Network for enda mer, og et prosjekt på 1970-tallet viste seg lovende før de ble nixed da en konservativ regjering tok makten.
  • New Zealand, som starter en samtale om en universell grunninntekt som svar på de endrede - og stadig ustabile - menneskene jobber.

Som det opprinnelige kanadiske eksperimentet viser, er ideen om en grunninntekt ikke helt ny.

"I de siste fem årene har vi tatt på seg en ny respekt," fortalte Guy Standing, en britisk økonom som grunnla grunninntektsinntektsnettverket i 1986, til fem tretti otte. "Men i de siste to årene har det blitt en lavine."

Arbeidsledighet og lønn er stadig opptatt for debatt.

Stabiliteten i sosial sikkerhet er i økende grad usikker.

Og roboter overtar jobber overalt fra produksjon til Pizza Hut.

Disse økonomiske realitetene gjør grunninntektene ligner mindre av en utopisk drøm og mer som en praktisk måte å forebygge en truende belastning på vårt nasjonalbudsjett.

Fordeler og ulemper med grunninntekt

Bortsett fra en håndfull byer som vil betale deg å bo i dem, har ingen gitt penger så betingelsesløst.

Forstandere og motstandere har selvfølgelig teorier, men vi vet faktisk ikke hvordan folk vil reagere på gratis penger.

"Jeg vil ikke si at det er vårt ansvar [for å finne ut om grunninntektene fungerer], og det er ingen måte vi kan finne ut av det alene," fortalte Matt Krisiloff, som er på vei til Y Combinator's grunninntektsprosjekt, på hovedkortet.

Rhodos ekko følelsen: "Vi er ikke sikre på at dette er den beste løsningen, men vi ønsker å studere dette fordi det ikke har blitt studert."

Mest bemerkelsesverdig, sannsynligvis, er antagelsen om at folk bare vil slutte å fungere hvis vi gir dem penger for ingenting.

"En universell grunninntekt har mange uønskede egenskaper, som begynner med sin ubetydelige nedsettelse for arbeid," hevdet økonom Eduardo Porter i et nylig New York Times-stykke mot ideen.

Folk som støtter forskningen vurderer imidlertid muligheten for at folk kan være mer produktive og kreative når de ikke er koblet til arbeid på grunn av penger.

I sin forespørsel om forskning tidligere i år lurte Y-kombinatøren på, "Gjøre folk, uten frykt for at de ikke er i stand til å spise, å gjøre langt mer og til gavn for samfunnet langt mer? Og gjør mottakere i det hele tatt mer økonomisk verdi enn de mottar? "

Vi er glade for å følge disse prosjektene og lære svarene på disse spørsmålene!

Hvordan kan du bli involvert?

Forskere lagrer fortsatt detaljene i Oakland-eksperimentet, men sier at de allerede snakker med Oakland-tjenestemenn. De vil velge deltakerne tilfeldig, og hvordan du kan komme opp i det bassenget er uklart.

De valgte Oakland på grunn av sin nærhet til Y Combinator hovedkvarter og også for sitt "store sosiale og økonomiske mangfold."

Byen "har både konsentrert rikdom og betydelig ulikhet," påpekte inkubatoren.

Forsøket vil krysse økonomiske og sosiale linjer. Inntekts- og ansettelsesstatus påvirker ikke berettigelsen.

Når de designer piloten, gleder forskerne innspill, som du kan sende til [email protected] De vil spesielt høre fra Oakland-beboere og planlegger å være vert for offentlige arrangementer i byen.

For nå, hvis du vil være involvert, er vår beste anbefaling å holde deg informert.

Manglende offentlig interesse kan drepe spennende prosjekter som dette så raskt som de begynner. Enten du vil se grunnleggende inntekt vist seg å være vår frelse eller bare ublu utgifter, er disse forsøkene viktige.

Følg utviklingen av Y Combinator og andre når de beveger seg fremover for å lære resultatene de kommende årene.

Din sving: Hva ville du gjøre med ubetinget grunninntekt?

Dana Sitar (@danasitar) er en stabforfatter på The Penny Hoarder. Hun er skrevet for Huffington Post, Entrepreneur.com, Writer's Digest og mer, prøver humor hvor det er tillatt (og noen ganger hvor det ikke er).

Skrive Inn Din Kommentar