Investere

Hva skal du fortælle den vellykkede lagerplukkeren?

Hva skal du fortælle den vellykkede lagerplukkeren?

Hvor mange ganger har du blitt fristet til å gi opp indeksfondene og gå for det ved å investere i en enkelt aksje?

Vel, hvis du leser denne bloggen eller en personlig finansblogg for den saks skyld, er svaret sannsynligvis ikke mange. Det tar ikke mye forskning for raskt å se at det er ganske vanskelig å konsekvent plukke vinnende aksjer. Alle Wall Street-gutta gjør det til live, og de fleste av dem kan ikke slå markedet etter avgifter så hvorfor ville noen som deltid som blogger og volleyball trener tror han kan gjøre noe bedre (det er jeg!)?

Men dessverre har den siste markedsprestasjonen skapt en ny generasjon vellykkede lagerplukkere. Det de ikke klarer å innse er at alle, uansett hvilken strategi de har brukt, har tjent mye penger de siste par årene. Jordet investorer bør trekke fra tidligere erfaringer, og husk at dette ikke er på tide å bli grådige. Bare fordi en aktivaklasse har det bra, betyr det ikke at det vil fortsette å gjøre det.

Min medarbeider, geni

Inspirasjonen til denne artikkelen kom fra en venn på jobb som alltid snakker til meg om hans to babyer. Og av babyer mener jeg hans investeringer i Chipotle (CMG) og Apple (AAPL). Til sin kreditt, gjør han svært gode penger på sin daglige jobb og er en smart sparer og spenderer. Han og hans kone kjører rimelige biler og bor i et fint beskjeden hjem. Fra det han forteller meg, synes den samlede investeringen for begge aksjer å ligge i størrelsesorden $ 50.000.

50K er ingenting å scoff på, uansett hvor mye du gjør, og fra i dag har hans investering gjort veldig bra. I løpet av de siste tre årene har Chipotle returnert 176,5%, mens markedet returnerte litt over 50% som vist her:

Mens Apple har returnert 74,1% i samme periode som vist her:

Siden hans strategi fungerte så bra, vet jeg ikke om det er noe jeg kan fortelle ham om å forandre seg om aksjeplukking, men jeg liker fortsatt å prøve.

Finne et sammenligningsindeks

Når folk forteller meg hvor godt de enkelte aksjene har utført, er det første jeg alltid spør: Hvordan har markedet utført i samme periode?

På et oksemarked spesielt, blir folk fanget opp med hvor godt deres aksjer gjør, men glem å sammenligne det med et referanseindeks. Hva vil du si hvis jeg fortalte deg at jeg har investert i en aksje som returneres 17% årlig de siste tre årene? Vil du ha lyst til? Tro det eller ei, det er den nøyaktige avkastningen til et lavpris 500 indeksfond de siste tre årene.

Hvis aksjen i spørsmålet har gjort det bra og overgått gjennomsnittet av det totale amerikanske markedet, er det neste jeg skal gjøre, å sammenligne det med et lavprisindeksfond i sin respektive sektor. Hvis selskapet er et teknologiselskap som Apple, så sammenligner jeg det med et indeksfond som sporer store teknologibestand. Selv om outliers eksisterer, eksisterer det, hvis du føler behov for å vippe porteføljen mot en bestemt sektor, er det best gjort med et indeksfond, da det vil eliminere ukompensert risiko.

Er du smartere enn fagfolk?

Tenk deg at du er en profesjonell ingeniør på heltid. Du gikk i skole i fire år og uteksaminert med en over gjennomsnittlig GPA og begynte å jobbe for et stort firma hvor du gjorde det veldig bra og var en av de beste og lysteste.

En dag begynner en praktikant å jobbe og proklamerer at han er en bedre ingeniør enn du selv om han har svært liten erfaring og ingen formell opplæring. Han har brukt sine helger i å lese lærebøker og bruker Google for å lære alt om engineering.

Selv om denne situasjonen virker ganske latterlig, er det ikke akkurat det vi ser med din gjennomsnittlige aksjeplukker? Lagerplukkere kan tilbringe litt tid her og der leser over noen selskaps økonomiske dokumenter og sammenligner noen P / E-forhold, men de vil alltid være amatører i beste fall.

De konkurrerer mot folk som studerte økonomi i skolen, jobber for bedrifter med tusenvis av ressurser, og har tilgang til noen av de beste opplysningene i virksomheten. Og den triste tingen er, bare en håndfull av disse fagfolk vil stadig konsekvent slå markedet.

Jeg prøver sjelden å overbevise aksjeplukkere av disse fakta siden det vanligvis tar førstehånds erfaring for å endre sin investeringsadferd. Selv om du aldri vil se Chipotle-lignende avkastning ved å investere i indeksaksjer, vil du heller ikke se Blockbuster-like (få det?) Tap.

Jeg vet at det er mange aspekter av aksjemarkedet som er utenfor min kontroll, så i stedet for å prøve å forutsi dem, liker jeg å fokusere på de tingene jeg kan kontrollere. Når du er ung, er besparelsesraten så viktigere enn noe annet. Når du er eldre, vil avgifter og allokering dominere avkastningen. Så hvorfor ikke fokusere på det i stedet for å spille på en hunch?

Lesere, kjenner du noen som er en "lagerplukker" som ligner på det jeg beskriver? Hva ville du fortelle dem om de hadde fantastiske resultater og spurte deg hva som er så ille om å investere i enkelte aksjer?

Skrive Inn Din Kommentar