Penger

Administrer pengene dine, du må: 10 Money Lessons Vi lærte fra 'Star Wars'

Administrer pengene dine, du må: 10 Money Lessons Vi lærte fra 'Star Wars'

Kraften vil være hos oss - alltid.

Fordi "Star Wars" har innebygd seg så dypt inn i vårt kulturelle DNA, fortsetter det å forme måten vi tenker på livet.

Over åtte filmer og teller, "Star Wars" har lært oss om å overvinne hindringer, om å håndtere familiedrama, om vennskap, om tålmodighet, om å slå oddsene - og til og med penger.

Fordi dette er The Penny Hoarder, er vi spesielt interessert i delen om penger.

Selv om den episke sagaen til Luke Skywalker & Co. spilte for lenge siden i en galakse langt, langt unna, gjelder den økonomiske visdom vi oppdaget av den her og nå.

Nå, forberede seg til å gjøre hoppet til hyperspace! Her er hva vi har lært:

1. Betal alltid din gjeld - eller annet

Bingo. Dette er alltid den første som alle tenker på.

Han Solo skylder penger til den gigantiske slug-like forbrytelsesbiten, Jabba the Hutt. Når han ikke betaler opp, sender Jabba bounty hunter Boba Fett etter ham - i utgangspunktet en gjeldssamler med blaster pistoler og grønn Mandalorian rustning.

I stedet for å erklære kapittel 7 konkurs, slutter Han frossen i karbonitt. Så Prinsesse Leia, Luke, Lando og de ikoniske droidene må infiltrere Jabba's lair for å redde ham i en oppfølger.

Akkurat som med Solo, Jo lenger du ikke gjør det betale av din gjeld, jo større blir problemet. Interessen hoper opp.

Ditt første skritt bør være å finne ut hva du har å gjøre med. Kart ut nøyaktig hva slags gjeld du har For eksempel, hvilke selskaper skylder du penger til? Er noen av dine gjeld i samlinger? Hva er ditt månedlige minimumsbetalinger på hvert kredittkort eller lån?

En enkel måte å begynne å gjøre dette på er å melde deg på med en gratis tjeneste som Credit Sesame. Dette verktøyet viser balansen din på ubetalte regninger, kredittkort eller lån. Det gir også tips om å redusere gjelden din og øke kredittpoengene dine.

2. Brukte kjøretøy tilbyr best verdi

Millennium Falcon tar sin del av verbalt overgrep i flere "Star Wars" -filmer.

"Kom du i den tingen? Du er bedre enn jeg trodde, sier prinsesse Leia ved å først se stjerneskipet. Og i "The Force Awakens" kaller Rey skipet "søppel".

Men tusenårsfalken får jobben gjort. (Har vi nevnt at det gjorde Kessel Run på mindre enn 12 parsecs?) Det viser seg at du ikke alltid trenger et skinnende nytt kjøretøy.

Brukte biler er ofte en bedre avtale enn nye. Forbrukerrapporter anbefaler Kjøper en bil som er to eller tre år gammel. For tips om kjøp av bruktbil, gå her eller her eller her.

Du må imidlertid ta vare på turen din. (Falcon er hyperdrive holder bryte ned til tross for Chewbaccas beste innsats i "The Empire Strikes Back.")

I følge en nylig AAA-undersøkelse, 1 av 3 amerikanske drivere kan ikke betale for en uventet automatisk reparasjon. Vurder å skape et beredskapsfond med høy avkastningskonto.

3. Forhandle den beste avtalen du kan

Tidlig i "Et nytt håp", forhandler Luke og Onkel Owen med noen skumle små jawas over prisen på noen brukte droider.

Når en R2-enhet de nettopp har kjøpt, bryter ned, bestemmer onkel Owen aggressivt kvaliteten på hva kjever selger: "Hei, hva prøver du å presse på oss?"

Resultatet: Luke er familie får det beste droid noensinne, R2-D2.

Forhandlingen er ikke bare for markeder og biler. Eventuelle variable kostnader kan forhandles til en lavere pris - du må bare vite hva du skal se etter.

4. "Gjør eller ikke. Det er ingen forsøk. "

Yoda er formaning til Luke i "The Empire Strikes Back" er sannsynligvis det største zen-øyeblikket i noen av disse filmene.

Som alltid er Yoda rett på målet. Du skal enten gjøre det, eller det er du ikke. Ikke bare prøve.

Hvis du skal gjøre økonomiske endringer, forplikte seg til dem og være konsekvente. Ikke prøv bare en eller to ganger, og glem det. Å holde fast på det er nøkkelen til suksess.

For eksempel er det vanskelig å spare penger. Vurder å prøve en auto-besparelser app som Acorns.

Når du kobler den til et debet- eller kredittkort, den runder innkjøpene dine opp til nærmeste dollar og trakter din digitale forandring til en sparekonto eller investeringskonto.

Fordi pengene kommer ut i trinn på mindre enn $ 1, er du mindre sannsynlig å få innvirkning på bankkontoen din.

5. Ikke la de små detaljene blåse opp på deg

Empire sparte ingen utgift på Death Star, tror du ikke?

Du må finne ut at de måneformede kampstasjonene som kan blåse opp planeter, ikke kommer billig (spesielt to av dem).

Men de oversett den irriterende lille designfeilen som tillot Rebel Alliance å ødelegge hele greia. Uff!

Ikke forsøm detaljene slik, fordi de brenner deg. Ikke skimp på vedlikehold og reparasjoner for store billettvarer som hjemme og bil. Hvis du blåser ut det, vil du bare ende opp med å betale mer til slutt.

En annen leksjon fra Death Star: Ikke legg alle eggene dine i en kurv. Empire hadde sikkert mye ridning på sin superkjøl Death Star, ikke sant?

Ikke stole på bare én ting. Diversifiser dine investeringer. Slik har en kvinne brukt en app for å sikre at hennes 401 (k) var i balanse.

6. Bli kvitt dine gamle ting

Star Wars-universet ser annerledes ut enn Star Trek og andre sci-fi-innstillinger. "Star Wars" har det "levde inn" -kikket - det er søppel overalt. Du vet, akkurat som huset ditt.

Og i "Star Wars" -filmene tjener folk penger som selger den søppel - akkurat som du burde.

I "The Force Awakens" er Rey en scavenger på planeten Jakku, og gir seg selv ved å redde deler fra skip.

På Lukes hjemmeplan av Tatooine ser de jawene vi nevnte tidligere også ut til å være scavengers.

I "The Phantom Menace" - hei, her er vår første og eneste omtale av prequels! - Qui-Gon Jinn og Obi-Wan Kenobi møter unge Anakin Skywalker i en søppelbutikk hvor han retter ting.

I mellomtiden, her på vår planet, en rekke apper gjør det enklere enn noensinne å selge dine gamle ting online.

For å frigjøre plass og tjene litt ekstra penger, bruk apper til å selge ting. Å registrere de riktige tingene på de riktige markedsplassene betyr at du er mer sannsynlig å selge den til riktig pris.

7. Vokt dere for svindel. Vet hva ting er verdt.

Mot begynnelsen av "The Force Awakens" bønner en sulten Rey nesten døren BB-8 i bytte for 60 porsjoner oppblåsbar mat. Hun er veldig fristet, men sanser at noe er galt og støtter seg.

Det er den sikreste måten å få øye på en svindel: Hvis en avtale ser for godt ut til å være sant, er det sannsynligvis.

Enten du selger en droid eller handler for sko online, må du passe på rip-offs. Slik beskytter du deg mot imposter svindel, kreditt reparasjon svindel, identitetstyveri, senior svindel og online mobil shopping svindel.

Så lenge identitetstyveri er et stort problem, må du holde øye med kreditt og transaksjoner.

8. Embrace gig-økonomien

Når Luke og Obi-Wan trenger transport til Alderaan, tar de i utgangspunktet en uber. Et rom Uber. De betaler for Millennium Falcon å ta dem der.

Her på jorden kan du gjøre som Han og Chewie i din Honda eller Chevy ved å kjøre med uber eller Lyft og tjene ekstra penger hver uke på egen tid.

Det finnes andre inngangsnivå måter å tjene penger i dag, som du kan gjøre på egen tid - og fra telefonen - takket være den voksende konsertøkonomien.

Craigslist er et enkelt sted å selge dine tjenester under "Gigs" -delen. Betaling og oppgaver vil variere, selvfølgelig. Og hvis du ikke stoler på Craigslist, sjekk ut TaskRabbit eller Fiverr - for å nevne noen få.

9. Hvis avtalen vender seg til den mørke siden, kutte tapene dine

Her på The Penny Hoarder, er vi alltid på jakt etter gode tilbud.

Vi spør alltid, Er dette en god avtale eller ikke en god avtale? Og når vi hører ordene "deal" og "" Star Wars "," kan vi ikke hjelpe, men tenk på Lando Calrissian i "The Empire Strikes Back."

Lando ... Lando fikk ikke en god avtale.

Når Han, Leia og Chewie først kommer opp i Cloud City, forteller Lando dem: "Jeg har nettopp laget en avtale som vil holde imperiet herfra for alltid."

Selvfølgelig innebærer avtalen å forråde sine venner. Senere informerer Darth Vader utfordrende Lando, "Jeg endrer avtalen. Be om at jeg ikke endrer det lenger. "

Enda senere, når Vader truer Lando ytterligere og mishandler sine venner, Lando-røyk, "Denne avtalen blir verre hele tiden!"

Det er da han bytter sider.

Hvis du lager en avtale og virkeligheten ikke samsvarer med det du ble lovet, be forberedt på å gå bort Kutt dine tap og fortsett.

10. Sandfolk går alltid i enkeltfil for å skjule tallene sine

Du ser, fra dette kan vi lære at ... nei, nei, vent. Det er ikke et godt eksempel i det hele tatt. Vi lærer ingen økonomiske sannheter fra det.

Vi har ingenting for deg her.

La oss prøve dette i stedet. En av de viktigste leksjonene vi lærte av "Stjerne krigen" er:

10. Pass på at du har en langsiktig plan

Helene og skurkene av Star Wars "-universet er alvorlig inn i noen langsiktig planlegging.

Keiser Palpatines hovedplan tar flere filmer å utfolde seg. Etter at han avslører at han er Darth Sidious og streiker, lå Yoda og Obi-Wan lavt i et par tiår etter prequels og ventet på deres sjanse til å returnere favør.

Selvfølgelig, når vi først møter Obi-Wan og Yoda, står de i en hule og en sump, henholdsvis. Tilsynelatende hadde Jedi-rådet ikke mye av en 401 (k) kamp.

Jo før du begynner å spare, investere og betale ned gjelden din, desto bedre blir du.

En bekjennelse her: Vi kan ikke komme med noen økonomiske leksjoner fra "Rogue One." Alt vi husker akkurat nå, er de kule plasskampene.

Alt sagt, det er alt som "Star Wars" har lært oss om penger over åtte filmer og telling. Ta det som du vil.

Gjør, eller ikke.

Det er ikke noe forsøk.

Mike Brassfield ([email protected]) er en senior forfatter på The Penny Hoarder. Hans "Stjerne krigen"-loving kolleger hjalp ut med dette innlegget.

Skrive Inn Din Kommentar