Penger

Slik spiser du økologiske grønnsaker for mindre enn $ 10 per uke: Bli med i en CSA

Slik spiser du økologiske grønnsaker for mindre enn $ 10 per uke: Bli med i en CSA

Å spise sunt er mye lettere når en gigantisk boks med farmfiske økologiske grønnsaker kommer inn på kjøkkenet hver uke. Hvis du deltar i et program for fellesskapsstøttet jordbruk (CSA), vil du sannsynligvis utvikle en kjærlighet til nye og uvanlige grønnsaker (radicchio, noen?) - og det er også en fin måte å spare penger på.

I fjor samarbeidet jeg med en venn for å bli med i en CSA. Vi delte en "halv andel" (som koster $ 305) som ga 16 ukentlige esker med råvarer. For min "kvartalsandel" betalte jeg $ 152,50, som kom til $ 9,53 per uke i løpet av sesongen. Det er mindre enn $ 10 per uke for det viste seg å være i utgangspunktet alt du kan spise økologiske grønnsaker.

Noen ganger var det vanskelig å fullføre alt fra en ukes boks før den neste kom, og de siste ukene av sesongen ga så mye råvarer jeg kunne knapt bære bounty.

Hvis du vil prøve denne strålende (og deilige) måten å spare penger for deg selv, her er hva du skal gjøre.

Hvordan fungerer en CSA?

CSAer er gode måter å motta en stor mengde farm-fresh, ofte økologiske produkter som vanligvis koster langt mindre enn du ville finne på en bonde markedet eller til og med matbutikk. Du melde deg på en lokal gård for en "andel" i den gårdens sesongavlinger.

Hver gård har forskjellige tilbud, og varen varierer hele sesongen (og etter klima). Gården som CSA jeg begynte startet av sesongen i midten av juni med grønne grønnsaker, baby hvitløk og urter, deretter overført til hjerteligere grønnsaker, som roser, sukker snap erter, bok choy og kale.

Sent på sommeren brakte tomater, squash, erter og urter, og deretter på vei betydde en kurv full av rotgrønnsaker, som løk, rødbeter og poteter, for bare å nevne noen.

(Leter du etter mer enn bare grønnsaker? Noen gårder lar deg legge til elementer som egg, bevarer eller til og med bacon til din andel - og noen gårder driver selv CSAs som er viet til kjøtt!)

Hvordan finne en CSA

Local Harvest er en nettside som kan peke deg i retning av en gård med et CSA-program. Du kan også Google ditt lokale område og "CSA farm" eller bare spørre rundt. Lokale bønder markeder er en stor kilde til bønder som kan ha CSA programmer.

Hva du kan forvente fra CSA

Vanligvis betaler du for hele sesongen på forhånd, enten du kjøper en hel del eller en halv andel. Størrelsen og innholdet av denne andelen kan variere betydelig basert på den aktuelle gården, hva de vokser denne sesongen, og hvordan sesongen utvikler seg. Noen år har støtfangeravlinger, og andre år er litt på den slankere siden. Ved å delta i et CSA-program må du være villig til å rulle med sorten, og du kan ikke bli lei deg hvis du får færre tomater enn du vil, men mer arugula. Det er bare en del av avtalen.

Du vil vanligvis registrere deg for en bestemt opptellingstid og plassering når du kjøper din andel. Mange CSAer tilbyr en rekke pick-up datoer og -tider. Min pick-up tid i fjor var tirsdager fra 5-7 p.m. på et sted i sentrum, og hvis jeg ville ha veggene mine, måtte jeg være der under dette vinduet. Hvis jeg ikke kunne gjøre det, kunne jeg sende en venn til å plukke dem opp for meg, men hvis jeg savnet pickupen, ville jeg savne den ukenes veggies.

Du kan også trenge å ta med poser eller bokser for å veie og sortere veggene dine. Min CSA gård satte opp sitt oppsamlingssted med boller av veggies, skalaer og en whiteboard som opplistet hvor mye av hvert element som skulle ta den uken. Alle ville lineere og samle grønnsaker, veier hver rekke for å sikre at de tok akkurat den riktige mengden. Det vennlige gårdspersonalet ville gå rundt og snakke med folk og sjekke navnene på listen sin for ukenes henting.

Noen CSAer tilbyr mer praktiske alternativer, som forpakkede skuffer eller levering, så vær sikker på å spørre om disse funksjonene før du registrerer deg.

Pros av å bli med en CSA

Klar til å registrere deg for en CSA? Her er noen flere fordeler.

Pris

CSAs kan tilby et bredt utvalg av grønnsaker av høy kvalitet til en relativt lav pris. For å spare enda mer penger, spør om frivillige muligheter. Mange gårder lar folk frivillig på gården i bytte for gratis grønnsaker eller en nedsatt andel.

Variasjon

Å bli med en CSA er en fin måte å prøve nye oppskrifter på, og prøv nye grønnsaker som du kanskje ikke har prøvd ellers. Du kan finne at noen ikke er til din smak (noen har en god erttrykk oppskrift?), Men du kan også finne noen nye favoritter.

Samfunnet

Noen gårder holder potlucks for medlemmer å bli kjent med hverandre og utvikle en følelse av fellesskap. Arbeid på gården er en annen god måte å bli kjent med andre aksjonærer.

Ulemper ved å bli med en CSA

Dine friske grønnsaker kommer med et par strenger festet. Sørg for at du er klar over disse potensielle ulempene før du registrerer deg.

Upfront Cost

I stedet for å tildele noen få dollar for grønnsaker i hver ukes dagligvarebudsjett, må du komme opp med full pris på andelen i begynnelsen av sesongen. Noen gårder kan tilby betalingsplaner, men du må fortsatt planlegge og bruke mer penger på en gang enn du ellers ville.

Ulempe

Sommeren er en travel tid for mange mennesker, og det kan være vanskelig å legge til side en konsistent tid hver uke for å plukke opp veggene.Når du har tatt dem hjem, må du finne ut hva du skal gjøre med dem. Å utvikle en måltidsplan og tilberede eller lagre grønnsaker kan ta litt tid og være litt skremmende.

Leftovers

Noen fryse, sylle eller kan ekstramateriale, men hvis du ikke har tid, ferdigheter eller tilbøyelighet, kan oppgavene være skremmende. Det er lett å ende opp med å kaste bort mat, selv med det beste av intensjoner.

Hvordan få mest mulig ut av CSA-medlemskapet ditt

Hvis du er ivrig etter å prøve en CSA i år, ikke la disse ulempene skremme deg. Her er noen strategier for å forhindre eller minimere stresset.

  • Del et medlemskap med en venn eller et familiemedlem. Du betaler hver av dem mindre, og du kan slå av dato og klokkeslett for henting. Mange gårder selger bare hele og halve aksjer, så det er fornuftig å finne noen å dele en andel med hvis du er ute etter en mindre størrelse. Hvis du ikke kjenner noen som kanskje vil dele en andel, kan gårdene ofte hjelpe deg med å samarbeide med en annen aksjonær.
  • Finn oppskrifter for nye og uvanlige elementer på Pinterest, ved å søke på "oppskrift + [veggie]" eller på denne Buzzfeed-posten, som deler oppskriftsforslag for "forvirrende CSA-grønnsaker." Mange CSA-programmer tilbyr også et nyhetsbrev og oppskrifter som tyder på hva de skal gjøre med hver ukes andel, spesielt mindre vanlige ting.
  • Planlegg på forhånd hva du skal gjøre med statister. Vurder å fryse, konservere, plukke eller gi bort noe av din bounty. Du kan til og med lage din egen rotkelder i bakgården din!

Din sving: Planlegger du å bli med i et CSA-program i år?

Kristen Pope er frilansskribent og redaktør i Jackson Hole, Wyoming.

Skrive Inn Din Kommentar