Penger

Hva Feds Stigende Rentesatser kan bety for deg (på vanlig engelsk)

Hva Feds Stigende Rentesatser kan bety for deg (på vanlig engelsk)

I går økte føderalbanken, nasjonal sentralbank, renten med et kvartspunkt fra en rekkevidde på 0,25-0,5% til et utvalg på 0,5-0,75%.

Du har sikkert sett nyheten overalt - men har du noen ide om hva det kan bety for deg?

Vi er her for å bryte den ned på vanlig engelsk.

Hva Fed Rate Hike kan bety for deg

Fed bestemmer noe som kalles "Federal Funds Rate", som i utgangspunktet er renten finansinstitusjoner belaster hverandre for å låne penger.

Jo lavere rente, jo billigere er det for bankene å låne - besparelser overføres til deg.

For å stimulere vår økonomi og oppmuntre til utgifter, har Fed bare økt prisene en gang siden krasjet i 2008. Det faktum at det øker dem igjen, viser at det er trygg i vår økonomi.

"Mine kolleger og jeg erkjenner de betydelige fremgangene økonomien har gjort," forklarte Fed-ordføreren Janet Yellen. "Vi forventer at økonomien vil fortsette å fungere godt."

Så det er gode nyheter, men hva betyr det for deg? Ikke mye - i det minste i begynnelsen.

"Effekten av en enkeltsatsstigning er ulik," Greg McBride, finansdirektør for Bankrate.com, sa Bloomberg. "Det er den kumulative effekten som virkelig betyr noe."

På det notatet forventes Fed å øke prisene tre ganger i 2017, ifølge Bloomberg. Hvis disse projeksjonene er riktige, er det slik du kan bli påvirket.

boliglån

Interessert i å kjøpe et hus? Du har kanskje lagt merke til at renten gradvis klatrer over de siste månedene. Siden denne stigningen var forventet, har bankene bygget det inn i sine priser.

Det bør ikke påvirke boliglånsbetalinger på ditt fremtidige hjem for mye, skjønt.

La oss si at Fed hever priser tre ganger neste år, hvert kvartal: Månedlige utbetalinger på et $ 200 000 boliglån vil koste rundt $ 44 mer per måned, ifølge McBride.

Hvis du allerede eier huset ditt og har et rentetilpasningslån, kan du vurdere å refinansiere til et fastrentepris før rentene stiger ytterligere.

Leiepriser

Som leietaker kan dette til slutt påvirke deg også. Siden det blir dyrere for utleiere å kjøpe boliger, kan de overføre denne kostnaden til leietakere.

Når det er sagt, kan du ha råd til det.

"Lønn fra arbeidstakere kan stige på omtrent samme tid som leiepriser," sa Stephen D. Oliner, bosatt forsker ved American Enterprise Institute og tidligere medlem av Federal Reserve Board, til New York Times.

... Bare sørg for at du ikke bor i en av disse byene med skyrocketing leie.

Kredittkort

Hvis kredittkortet ditt har en variabel april, kan renten din stige hvis Fed fortsetter å heve priser.

Så betal ned gjeld nå. Hvis du egentlig ikke kan, bytt til et kort med 0% rente - sørg for å betale den av før kampanjeperioden avsluttes.

Og viktigst, hold fast med dine mål om å leve under dine midler og forbedre kreditt score.

"For kredittkort gjeld ville jeg være mer opptatt av kreditt score enn med Fed," Matt Shapiro, CFP®, forklart LearnVest. "En persons kreditt score har en mye større innvirkning på renten."

Andre lån

Renten på andre lån kan også øke, også for høyskoler, små bedrifter og biler.

På studielån, for eksempel, kan renten øke med en eller to prosentpoeng i de neste årene, rapporterer Times.

Og når det gjelder auto lån, fortalt Princeton-økonomen Markus K. Brunnermeier Times: "Hvis du tenker på å kjøpe den nå eller om to år, bør du kjøpe den nå." (Men bare hvis du har råd til det !)

Selv om du kanskje ikke blir stoked om disse endringene, husk at de er et direkte resultat av en sunnere økonomi - og generelt er det veldig bra.

"Bunnlinjen er tilsynelatende at økonomien blir sterkere," forteller Dean Baker, meddirektør for Senter for økonomisk og politisk forskning.

"Ingen i sitt rette sinn ville si," jeg vil helst ha høyere arbeidsledighet og lavere rente. "Ingen ønsker å betale en høyere rente, men jeg synes det er et enkelt valg for de fleste."

Din sving: Hva synes du om renteøkningen?

Susan Shain, seniorforfatter for The Penny Hoarder, søker alltid eventyr på et budsjett. Besøk hennes blogg på susanshain.com, eller si hei på Twitter @susan_shain.


Skrive Inn Din Kommentar