Penger

Den store debatten: bør du gi barna dine en godtgjørelse?

Den store debatten: bør du gi barna dine en godtgjørelse?

Skal du gi barna dine en godtgjørelse?

Undervisning barna om penger ledelse er en stor jobb for foreldre, og det er mange måter å gå om det. Men før du kan lære barna hvordan du håndterer penger, må du bestemme hvordan du nærmer deg saken - samt ta den avgjørende avgjørelsen om du vil gi et godtgjørelse.

I tillegg må du tenke på vilkår som du ønsker å legge ved tilskuddet, som gjøremål eller ansvar, samt hvordan du adresserer emnet med barn i ulike aldre. Hvordan finner du det hele ut?

Når skal du begynne å undervise barn om penger?

Begynn å snakke med barna om penger så snart de tar opp temaet - selv så tidlig som to år gammel, anbefaler finansiell planlegger Elizabeth Kiss. Ved en alder av ni eller så, bør de forstå penger og kunne sammenligne priser. Hun tror også det er en god ide å gi barna dine penger så de lærer å klare det godt. Kiss sier regelmessigheten er viktigere enn beløpet.

Hvordan snakke med barn om penger

De fleste eksperter er enige om at å gi barn en liten sum penger som en del av en "pengespak" og leksjon om verdier er en god ide. For eksempel, Jim Conway, en forelderutdannelsesekspert, anbefaler at du "Still inn penger på ledelseskompetanse ved å gi unge ansvar for noen penger og lære dem hvordan man bruker det klokt og ansvarlig." Her er noen andre forslag han tilbyr:

 • La barnet ditt delta i pengebeslutninger.
 • Ha begrensninger på hva de kan bruke
 • Introduser dem til rollemodeller som er ansvarlige for penger
 • La dem lage små penger feil og lære av dem

For å hjelpe barna motstå materialismens fristelser, Conway foreslår å lære dem forskjellen mellom hva de vil ha og hva de virkelig trenger, og sette et godt eksempel for dem med dine egne utgifter. Han anbefaler også at du "Leve unge mennesker å dele eller gi bort en del av pengene de mottar fra jobber, godtgjørelser, gaver og andre kilder."

Lær barn at personlig identitet ikke er knyttet til penger, anbefaler Conway. «Gi ikke barnmeldingene dine som tyder på at de med mindre penger er mindre viktige.» Igjen han anbefaler undervisning ved eksempel, og legger til at du skal hjelpe barna med å finne andre kilder til mening og hensikt.

Tillatelsesbeslutningen

En "vanlig, ubetinget godtgjørelse kan være knyttet til grusomhet for barn," sier SUNY Buffalo professor i økonomi Lewis Mandell. Hvorfor? Han hevder at godtgjørelser som læringsverktøy ikke er effektive og kan skade barn. Han peker på undersøkelser som viser en sammenheng mellom å motta en godtgjørelse tidlig i livet og gjøre dårlig med pengeforvaltning i videregående skole.

Andre eksperter er skeptiske til disse påstandene, og selv Mandell sier at noen foreldre vil få gode resultater når barna betaler et godtgjørelse - så lenge de snakker med dem om budsjettering og andre pengeremner. Faktisk, de fleste eksperter sier at disse pengene diskusjoner med barn er en viktig del av å gi en godtgjørelse.

Ron Lieber, forfatter av Den motsatte av Spoiled, en bok om penger, barn og verdier, gir sin egen datter en godtgjørelse og mener det er stor verdi i å gjøre det. Men i et intervju på NPR, bemerker han at det er to måter å gi en godtgjørelse på.

1. Gi et godtgjørelse uten å kreve noen oppgaver

Dette er tilnærmingen som Liber og hans kone bruker med sitt eget barn. Deres syv år gamle datter får $ 3 hver uke, hvorav en dollar går inn i en sparekule for langsiktige mål, og en dollar legges i en krukke for donasjon til en årsak til hennes valg. Den siste dollaren er henne til å bruke på noe, og ifølge sine løfter får Lieber sine egne utgifter til å gi seg selvtillit og en følelse av empowerment.

2. Koble en godtgjørelse til arbeid eller ansvar

Foreldre kan enten kreve at alle oppgaver er ferdige for å få en bestemt godtgjørelse, eller betale et bestemt beløp for hver oppgave. Tanken er å sette inn et arbeidsmoral i barna dine, men Lieber mener det er et problem med denne tilnærmingen. Han påpeker at et barn kan bestemme at penger ikke er nødvendig, og deretter logisk forventer å velge bort å hjelpe med husarbeidet. Foruten å foreslå at barnet kan unngå å dele i husarbeidet, fjerner dette kraften til et godtgjørelse som et læringsverktøy for pengehåndtering.

Hvor mye bør du gi som en godtgjørelse?

Hvis du bestemmer deg for at et godtgjørelse er en god ide, når skal du begynne, og hvor mye skal det være? Her er noen funn fra en undersøkelse bestilt av American Institute of CPAs:

 • Mer enn 60% av foreldrene gir barna et godtgjørelse
 • De fleste starter godtgjørelsen når barna er åtte år gamle
 • Beløpet varierer med alder
 • Gjennomsnittlig beløp for alle aldre er $ 65 per måned
 • Omtrent halvparten av foreldrene belønner sine barn økonomisk for gode karakterer
 • Den gjennomsnittlige utbetalingen for en "A" er $ 16,60
 • Å kjøpe leker og slappe av med venner er de vanligste bruken av kvoter
 • Foreldre som gir barn en godtgjørelse, er mer sannsynlig også å betale for ting deres barn vil ha, for eksempel nedlastinger, filmutleie, mobiltelefoner og hobbyrelaterte gjenstander
 • Nesten halvparten av de undersøkte foreldrene forventer å betale regningen for barna sine til minst 22 år

De to siste funnene gjør at man lurer på om ungene lærer mye penger fra disse tillatelsene - er professor Mandell i det minste delvis riktig?

Undersøkelsen fant også det foreldrene var mer sannsynlig at de hadde snakket med barna om å spise riktig eller få gode karakterer enn om klok bruk av penger, så kanskje det er problemet. Gjør et poeng å snakke med barna om penger, og vurder å starte med en liten godtgjørelse og øke den bare når de viser økonomisk ansvar.

Din sving: Tror du det er en god ide å gi barn en godtgjørelse? Hvor mye er en god godtgjørelse, og bør barna må jobbe for det? Hva gjør du med dine egne barn?

Skrive Inn Din Kommentar