Penger

Denne kvinnen gjør $ 10k et år fra noe de fleste av oss kaster bort

Denne kvinnen gjør $ 10k et år fra noe de fleste av oss kaster bort

En persons søppel er en annen persons skatt, og for Pat Martinek er det blitt en annen karriere.

Hun lager vakre klær og kunstverk ut av kaste hunderhår.

Med sin unike tilnærming til sourcingforsyninger og en teknikk som hun har perfeksjonert med flere tiår med praksis, er Martineks arbeid i konstant etterspørsel fra dyreelskere på jakt etter spesielle minnesaker - og hennes travle side bringer inn en ekstra $ 10.000 i året.

En livslang lidenskap

Da Martinek var i videregående skole, hadde hun en unik mulighet til å tilbringe 10 dager som bor hos en Navajo-familie på deres reservasjon. Mens hun lærte tradisjonell veving og spinnteknikk ved hjelp av råfibre.

Martinek elsket prosessen, og endte opp med å ta kurs på college. Mens hun tilbrakte sin karriere som geolog, var spinning en konstant lidenskap og hobby.

Men spinning og strikking kan være dyrt, og tradisjonelle fibre er kostbare. Et spinnhjul kan koste mellom $ 400 og $ 800. Bare fire unser vanlig merinoull kan koste $ 13 og premiumfibrer som yak kan koste $ 45 per unse, og de fleste spinnere trenger mye mer enn det for å få nok garn til å strikke et plagg.

Så Martinek så etter alternative fibre hun kunne få til en lav pris eller gratis. Hun holdt sine egne angorakaniner, men da ble hun introdusert for å spinne hundehår av venner.

"Hundens hår - noen ganger kalt chiengora-kan lage vakkert garn," sa Martinek. "Det er varmere enn andre fibre, så et skjerf eller genser laget med chiengora kan hjelpe deg med å motstå de mest brutale temperaturene."

Ved å samle hundhår, kjøpe det på Craigslist eller ha det donert, var Martinek i stand til å lage vakre gjenstander ut av et element som de fleste ser som en plage. Martinek er en talsmann for miljøet og bærekraft, så repurposing hunderhår er bare en utvidelse av hennes tilnærming til oppblåsing.

Starte en bedrift

Martinek innså raskt at det var potensial for en virksomhet som kunne hjelpe med å finansiere hennes lidenskap.

Folk som elsker sine kjæledyr, ønsker ofte å huske sine fluffy venner med enestående sinn, og Martineks unike kreasjoner fyller en nisje. Hun opprettet en onlinevirksomhet kalt The Fyber Café, hvor hun tjener penger ved å skape spesielle minner.

For de som foretrekker å strikke sine egne varer, tilbyr Martinek spinntjenester. Hundeeiere fra hele verden kan sende hundens hår til henne i Golden, CO og Hun spinner den i garn.

Langhårede raser, som Samoyeds eller Great Pyrenees, gjør utmerket garn, men Martinek sier at hennes unike behandling gjør at hun kan jobbe med enda kortere hunder og få god kvalitet garn som ikke fuzz eller shed. Hun belaster $ 16 per ferdig ounce; Avhengig av hundens hår, kan hun trenge så mye som en søppelpose full av rå pels.

For de som leter etter ferdige materialer, lager hun også skjerf, hatter, vester, filtportretter og til og med hundebånd, som varierer i pris fra $ 40 til et bånd til $ 90 for et skjerf. Hennes unike feltete portretter, hvor hun forsiktig lager hundens bilde med sitt eget hår, varierer fra $ 110 til $ 310.

Som en ekstra inntektskilde lærer Martinek spinning og veving på lokalt universitet.

Hvordan hunden pelsfondet hennes pensjonering

Mens Martinek nyter pensjonisttilværelse etter 40 år som geolog, hjelper hennes chiengora-virksomhet til å gi ekstra inntekt til å sette mot hobbyer. Hun elsker å delta i veving og spinning konferanser, messer og klasser.

Hun bringer inn over $ 10 000 i året i ekstra inntekt fra sin virksomhet, som hjelper henne med å betale for seminarer og reise uten å dyppe inn i pensjonsfondet, alt sammen mens hun gjør en aktivitet hun elsker.

Chiengora er en voksende trend

Martinek er ikke alene for å kapitalisere denne trenden.

Spinners som henne villig til å jobbe med chiengora har ofte omfattende ventelister; mange gjør en heltidsinntekt fra den. Disse entusiaster jobber hardt for å avslutte antagelsene om hunderhår.

"Folk forventer at garnet lukter," sa Martinek. "Men når det er blitt riktig rengjort og kardet, lukter det ikke i det hele tatt, selv om du er fanget i en regnstorm."

Chiengoras egenskaper gjør det ønskelig å utendørs folk. Det er angivelig opptil 80% varmere enn ull, og eliminerer behovet for flere tunge lag.

Faktisk kjøper mange mennesker nå klær laget av chiengora, uansett om de kom fra hunden eller ikke. Etterspørselen etter luksuriøst hundhår øker jevnt.

"Selv om jeg pleide å kunne få bokser med hundhår gratis, blir folk nå lading," sa Martinek. "Eiere av dobbelt-belagte raser spesielt selger pund av hundeskinn på steder som Craigslist og Etsy."

Mens Martinek pleide å være den eneste chiengora-artisten i sitt område, sprer flere og flere spinnere opp med de ettertraktede fibrene.

"Det er flott å se at det blir mer akseptert," sa Martinek. "I stedet for å kaste det bort, kan folk i stedet samle hundhår og få noe vakkert."

Din tur: Har du noen gang hørt om chiengora? Hva er den rareste måten du har tjent penger på?

Kat Tretina er freelance skribent basert i Orlando som spesialiserer seg på personlig økonomi og finner rare (unike) måter å tjene penger på.

Skrive Inn Din Kommentar