Liv

Jeg tok 3 DNA-test for å finne mine røtter. Her er hvilken som var den beste verdien

Jeg tok 3 DNA-test for å finne mine røtter. Her er hvilken som var den beste verdien

Som for bare noen få år siden, ville du måtte grave gjennom historiske arkiver for å oppdage hvem dine forfedre var.

I dag? Alt du trenger å gjøre er å spytte i et reagensrør.

Så det er forståelig at flere og flere mennesker søker deres etniske røtter ved hjelp av DNA-tester som AncestryDNA og 23andMe.

Men, med alle de forskjellige alternativene der ute, hvordan vet du hvilken som vil gi deg den informasjonen du vil ha? Hvilken er enklest å bruke? Og raskeste?

For å hjelpe deg med å finne ut det, delte jeg spyttet med tre forskjellige selskaper. Fortsett å lese for å lære hvilken DNA-test som er best for pengene dine.

Hvilken DNA-test er best for pengene dine?

Jeg tok tre DNA-tester: Family Tree DNA, AncestryDNA og 23andMe.

Prosessen for hver var den samme: Jeg kjøpte meg på nettet, mottok et sett i posten og returnerte det i forhåndsbetalt emballasje. Resten av kommunikasjonen - at pakken min var kommet, at resultatene mine var klare - kom via e-post.

Så langt som de fysiske testene gikk, var AncestryDNA og 23andMe ganske like; de kom i slank emballasje og krevde å spytte inn i et reagensrør. Familietre DNA-testen var merkbart mer lavteknologisk; det krevde en munnpinne, og rørene hennes var vanskelige å lukke.

Her er en detaljert gjennomgang av hver DNA-test.

1. Familietre DNA

Koste: $ 89 (men ofte på salg for $ 69)

inkluderer: Etniske prosentandeler, gamle forfedre, familiesammenligning

Behandlingstid: Fem uker

Før jeg logget på for å se mine familie-treff-DNA-resultater, sendte en kvinne ved navn Linda meg beskjed om vi var relatert. Det var litt off-putting, og for å være ærlig, var erfaringen med dette selskapet min minst favoritt.

Hvis du virkelig er med i slektshistorikken din, kan det fungere for deg, men plattformen returnerte 7.000 potensielle familie kamper. Og siden det ikke hadde en fin måte å filtrere dem på, ble det raskt overveldende.

Etnisk opprinnelseskart var lik de to andre testene, men litt mindre detaljert. Å se som det er det jeg mest ønsket å lære om, var litt skuffet over meg.

En unik egenskap ved Family Tree DNAs test er at den inneholder din "gamle opprinnelse." Det var litt interessant, men ikke nok til å bringe det på linje med de andre testene; Jeg vet ikke hvor mye jeg bryr meg om at jeg er 33% bonde og 10% metallalderen invaderer.

Som de andre plattformene, fortalte det meg også de vanligste etternavnene som delte DNA med meg: Cohen, Miller og Friedman. Hvis jeg hadde tvil om at jeg var jødisk, gjør jeg ikke lenger ...

2. AncestryDNA

Koste: $ 99 (men ofte på salg for $ 79)

inkluderer: Etniske prosentandeler og familiesammenheng

Behandlingstid: Seks uker

Samlet sett fant jeg AncestryDNAs plattform og nettsted den mest enkle og enkle å bruke.

Jeg likte det i stedet for bare å si "europeisk jødisk", det ga meg en historie om regionen og folkene. Det avslørte også et "genetisk samfunn" der familien min hadde sannsynligvis levd de siste hundre årene.

Familiens matchende funksjon var mye mer håndterlig enn Family Tree DNA. I stedet for tusenvis av kamper ga det meg 478 potensielle fettere. Og av dem tilbød det bare tre tredje fettere som var "ekstremt høy" selvtillit. Jeg kunne takle det!

Generelt gjorde det en mye bedre jobb med å forklare hva jeg så på - hvorfor denne personen kunne være min fetter, og hvor mye tillit det hadde i spådommen.

Fordi ingen normale mennesker vet, hva et centimorgan er.

3. 23andMe

Koste: $ 99 for forfedre / $ 199 for forfedre og helse (men noen ganger på salg for $ 20 mindre)

inkluderer: Etniske prosenter, familiesammenheng, helseinformasjon

Behandlingstid: Syv uker

Så langt som slektsforskningsresultater gikk, var 23andMe ganske lik AncestryDNA. Informasjonen og organisasjonen av slektstreet var bedre enn Family Tree DNA, men ikke så bra som AncestryDNA.

Hva gjorde 23andMe unike, selvfølgelig, var dets helserapporter. Her er de fire rapportene du mottar:

 • Carrier status: Hvis du er bærer for arvelige sykdommer som Tay-Sachs og seglcelleanemi
 • Genetisk helsefare: Hvis du er i fare for å utvikle sykdommer som Parkinsons eller senkede Alzheimers
 • Egenskaper: Enten du sannsynligvis vil foretrekke søt eller salt mat, eller ha en enkes topp
 • Velvære: Enten du er sannsynlig å være laktoseintolerant eller en dyp sovende

Heldigvis fikk jeg ikke noen negative helseinformasjon, så det er vanskelig for meg å si om helsetesten var verdt det. Det var absolutt ingen nyhet for meg at jeg beveger meg mye i søvnen og har frittstående øreflor.

Og selv om jeg hadde lært at jeg var i fare for noe, vet jeg ikke hva jeg ville ha gjort med informasjonen. Det kan ha forårsaket unødvendig stress og bekymring for å lære om et problem jeg ikke nødvendigvis kunne fikse.

Så jeg anbefaler å tenke nøye før du taper nesten $ 200 på helsetesten - vil du lære denne informasjonen? Hvordan vil det hjelpe deg?

OK, bare fortell meg hvilken du skal få

Fint fint! Som jeg sa ovenfor har alle testene fordeler og ulemper.

Hvis du ikke vil ta avgjørelsen selv, her er det jeg vil fortelle en venn:

 • Hvis du har penger til å bruke og vil finne ut om du er en transportør eller i fare for visse sykdommer: 23andMe
 • Hvis du er på et budsjett, eller bare vil oppdage din etniske bakgrunn og potensielle slektninger: AncestryDNA

Hvordan spare penger på et hvilket som helst DNA-sett

Klar til å komme i gang? Vel, ikke forlate ennå.

Slik sparer du penger - uansett hvilket sett du velger.

 • Vent til en kommende ferie: Disse nettstedene ser ut til å elske noen unnskyldning for å sette sine kit på salg, så kjøp ikke en til full pris. Hvis den ikke er til salgs akkurat nå, melde du på nettstedets nyhetsbrev for å bli varslet når den er.
 • Kjøp den som gave: Kan du ikke bruke penger på et DNA-kit selv? Ved å kjøpe den som gave til søsken, dreper du to fugler med en stein. (Hatt tips til min bf for denne hack.)
 • Søk etter kupongkoder: Bare ved å gjøre et raskt Google-søk, fant jeg en kupongkode som fikk meg gratis frakt på min Ancestry DNA-ordre.
 • Sjekk Groupon: Jeg kjøpte min Family Tree DNA test på Groupon, som lagret meg 30%.
 • Handle gjennom et tilbakebetalingssted: Ved hjelp av Ebates tjente jeg 7% kontant tilbake på Ancestry.

Ok, nå at arbeidet mitt her er gjort, kan du finne meg dypt i et kaninhull ... stalking alle mine nye potensielle andre tredjedel fjerde fettere.

Hvem vet? Kanskje du blir neste!

Susan Shain er freelance skribent og digital nomad. Hun dekker reise, mat og personlig økonomi (i utgangspunktet, hvordan du sparer penger slik at du kan reise mer og spise mer). Besøk hennes blogg på susanshain.com, eller si hei på Twitter @susan_shain.

Skrive Inn Din Kommentar