Liv

9 Ekspert tips for å heve penger-smarte barn som ikke er bortskjemt

9 Ekspert tips for å heve penger-smarte barn som ikke er bortskjemt

Når du spør foreldrene om å kalle det verste ordet som noen kan bruke til å beskrive sitt barn, gir mange av dem det samme svaret, ifølge kollega Ron Lieber.

"Et overraskende antall av dem svarer straks med ordet bortskjemte, Sier Lieber.

Jeg er ikke overrasket. Ingen ønsker en pjokk som kaster tantrums når de ikke kommer seg, eller en tenåring som ikke setter pris på hva de har fått.

Og som Lieber påpeker i sin bok, "The Opposite of Spoiled", er det en skyld i roten til denne frykten.

"I motsetning til mener eller dum bortskjemte gjenspeiler foreldrehandlinger, skriver han. "Spoiled av hvem? Spoiled av deg. "

Er du foreldre som vil at barna skal være pengespeklete - men ikke bortskjemt?

Fortsett å lese ...

Jeg satte meg ned med Lieber og fikk sine beste tips for å heve barn som er "det motsatte av bortskjemt" - med andre ord, "jordet, sjenerøst og smart om penger."

Hvorfor lære barn om penger er viktig

Ikke bare er Lieber en forfatter, høyttaler og New York Times "Your Money" -kolonnisten, han er far til to døtre - en 10 år gammel og en 10 måneder gammel.

Da hans eldre datter begynte å stille tøffe spørsmål om penger for syv år siden, skjønte han hvordan "avgjørende" det er å diskutere økonomi med barna dine - og at ingen virkelig vet hvordan man nærmer seg læreribarn om penger.

Så snakket han med familier og forskere over hele landet, og skrev en bok som heter "The Opposite of Spoiled." Selv om det er rettet mot familier med husstandsinntekter på $ 50.000 eller mer, er rådene sant for alle foreldre.

Tross alt, å bli bortskjemt, er ikke nødvendigvis korrelert med hvor mye penger du har.

Spoiled barn, Lieber forklarer, har følgende til felles: få gjerninger og regler, foreldre som "overdådige dem med tid og hjelp" og "mange materielle eiendeler."

Merk bare den siste er knyttet til penger.

Spiller ingen rolle hvor mye penger foreldrene deres tjener, forståelse av personlig økonomi er viktig for alle barn - både nå og i fremtiden.

Fordi, som Lieber skriver, vil denne kunnskapen "ganske bokstavelig talt telle som de sliter med å sammenligne de riktige tallene og sette seg opp for voksenlivet. "

9 ekspert tips for undervisning barn om penger

Så du vil at barna skal være sjenerøse og økonomisk kunnskapsrike - og forhåpentligvis unngå de samme feilene du har gjort?

Her er et utvalg av Liebers gode råd om hvordan du lærer barna om penger:

1. Svar Spørsmål Med Spørsmål

Barn skal stille sterke spørsmål.

Det beste svaret, Lieber skriver, er et annet spørsmål: "Hvorfor spør du?"

Ikke bare åpner dette "minst 10 sekunder med stalltid," det også "gir deg et skudd på å finne kilden til angst."

Og når du finner det, skriver han, spørsmålet blir mye lettere å adressere.

Hvis det er et resultat av tomt lunsjbord, kan du enkelt omdirigere samtalen. Hvis det stammer fra angst, er det ofte noen beroligelse - i stedet for hardt slående sannheter og tall - alt de trenger.

For eksempel, hvis barnet ditt spør om du blir fattig fordi du mistet jobben, forklarer Lieber at de sannsynligvis bare vil vite at ting vil være OK - "at de ikke trenger å flytte eller forlate skolen eller gi opp et kjæledyr .”

2. Bare si "Nei"

Jeg kommer ikke til å lyve: Dette er en av de tingene som skremmer meg mest om å ha barn.

Siden det er vanskelig å si "nei" til barna dine, foreslår Lieber å forklare din beslutning i form av ønsker og behov.

Når han sier "nei" til sin eldre datter, forteller han henne at det er en "vilje" og "mer enn vi er villige til å bruke." Så lar han henne få vite hun kan spare på det hvis hun bestemmer seg for at det er et "behov" for henne.

Når det gjelder vanlige foreldrenes bekymringer som, "Hva om barnet mitt mener jeg er slem?" Eller "Jeg vil ikke at de skal hate meg", er Liebers svar enkelt:

"Hvem bryr seg?" Skriver han. “Det er ikke vår jobb å gjøre dem som oss; Det er vår jobb å gjøre dem til voksne som kan ta bedre økonomiske beslutninger enn vi kunne... Det er målet. Vi er i den voksne virksomheten her. "

Nedover veien tror jeg at jeg skal skrive ut det og holde det i lommeboken min.

3. Fordel godtgjørelser mellom tre krukker

Hvordan kan en 10 år gammel spare på et kjøp? Med hennes godtgjørelse.

Lieber foreslår å skape tre krukker og merker dem "bruke", "lagre" og "gi".

"Save" -burken hjelper barna å lære om forsinket tilfredsstillelse og unngå impulskjøp. Det hjelper dem også med å utvikle "takknemlighet for at de er heldige nok til å ha litt igjen."

Når det gjelder hvor mye du skal betale ut, sier han, "For de yngre, 50 cent eller $ 1 i uken for hvert år de har levd, er det bra."

For eksempel kan du starte din 6-årige på $ 3 i uken, og be henne om å distribuere hennes "lønnsslipp" jevnt mellom hennes krukker.

4. Ikke bind Tillegg til Chores

Lieber tror på kvoter - slik at barna kan trene "tenker og teller" og bestemmer hvilke mål som er "ekstravagante" versus "verdt" - men Han sier at du ikke bør knytte dem til gjengivelser.

Hvorfor? Fordi "det setter deg i en dårlig forhandlingsposisjon", forklarer han.

Hva om barnet ditt sparer nok penger og bestemmer at de ikke gjør jobber lenger?

Du kan ikke bare hevde, "Nei, det er ikke hvordan det fungerer," sier han. "Hvis du endrer reglene et år eller to inn i det, er de ikke sikre på at de burde stole på deg lenger."

Lieber legger til: "Det er også et godt tilfelle at barna ikke skal kompenseres for å gjøre det grunnleggende arbeidet med å opprettholde husstanden. De voksne er absolutt ikke betalt for det. "

5. La dem gjøre feil

Jeg husker fortsatt et veldig dumt økonomisk valg jeg laget som barn. Selv om jeg var fylt av anger på den tiden, er jeg glad for at det skjedde; $ 7 var en liten pris å betale for en livstid av frugality.

Lieber er enig i det angrer - selv om det er "searing" på tiden - er en av de beste måtene å lære om penger.

Så han foreslår at barna lærer barna om penger ved å gi dem "så mye spillerom som du kan mage." Disse minner varer lenge (ja, det gjør de) og Lieber sier "det er bra".

"Vi vil at de skal gjøre sine store feil når de fortsatt er under taket vårt."

6. Innfør ideen om "Timer av moro per dollar"

Hvordan på jorden kan du lære barna dine om verdien av visse ting når de ennå ikke forstår penger og priser?

Prøv å bruke begrepet "timer med moro per dollar", en strategi som Lieber lærte av noen av leserne sine.

Når du er på lekebutikken, spør barna hvor mange timer med moro vil de ha med et bestemt leketøy før de blir lei av det - og bruk deretter det for å avgjøre om det er verdt prisen.

Ta Legos, for eksempel. De er dyre, men som Lieber sier, "[f] eller barn som elsker dem, tilbyr de en ganske god mengde moro per dollar, fordi du kan bygge nesten alt."

7. Oppmuntre tenåringer til å jobbe

Flytter seg fra leker og smårollinger til de glede ungdomsårene ...

Få barnet ditt til å få jobb.

Selvfølgelig anerkjenner Lieber, Å hjelpe med familien er ikke noe valg for noen - men hvis det er for tenåringen din, bør du fremdeles oppmuntre dem til arbeid utenfor huset.

"Det er all slags forskning der ute som viser at så lenge du ikke gjør mer enn 15 timers betalt arbeid i løpet av uken, bør det ikke påvirke karakterene dine," sier han.

"Det er en mektig ting å få lønn og administrere selv, og føler at du blir belønnet for det harde arbeidet du legger inn - på en måte som er fundamentalt annerledes enn veien

du kan bli belønnet ... på skolen. "

8. Lag smart valg om høyskolen

Hva er den største økonomiske feilen foreldrene gjør?

"Registrerer deg for en større undervisningsregning og mer gjeld enn vi har råd til," sier Lieber.

Når barna stirrer på deg med sine "vannrike, googly øyne", innrømmer han at det er ekstremt vanskelig å si nei.

"Men hvis du ikke legger foten ned, melde du deg opp for en del økonomisk smerte, potensielt, som vil vare veldig lang tid."

Ikke medtegn for eventuelle lån heller.

Siden det vanligvis betyr at barnet ditt har maksimalt sine føderale lån, sier Lieber, at det å være med på "co-signering territorium er allerede et sterkt signal om at denne [beslutningen] ikke er rimelig."

9. Legg vekt på viktigheten av handel

Jeg spurte Lieber hvilken ting han håper datteren hans vet når hun går hjem - og jeg elsket absolutt hans svar.

"At det er så mange måter å være lykkelige i verden, og at det å ha mer penger enn gjennomsnittet, kommer ikke nødvendigvis til å hjelpe deg med å komme dit."

JA.

"Det beste du kan gjøre er å kjenne deg selv og forstå hvilke måter å bruke penger på, noe som vil gjøre deg lykkeligste, sier han.

"Det handler om å lære å gjøre trade-offs - som alle må gjøre, uansett hvor mye penger de har. Hvis du lærer å gjøre disse avgangene bra, slutter penger å være en kilde til stress og kan potensielt være en kilde til glede, selv om du ikke har [mye av det]. "

at er en leksjon vi alle kunne lære.

Din tur: Mange takk til Ron Lieber for å dele hans råd med oss! Hva er din favoritt tips fra dette intervjuet?

Opplysning: Dette innlegget inneholder tilknyttede lenker. Vi gir deg beskjed fordi det er hva Ærlig Abe ville gjøre. Tross alt, han er på vår favorittmynt.

Susan Shain søker alltid eventyr på et budsjett. Besøk hennes blogg på susanshain.com, eller si hei på Twitter @susan_shain.


Skrive Inn Din Kommentar