Liv

Har du noe som er ødelagt? Slik bestemmer du om det er verdt å fikse

Har du noe som er ødelagt? Slik bestemmer du om det er verdt å fikse

Jeg er en stor klutz, så knapt en uke går forbi når jeg ikke ved et uhell bryter, slipper, riper, rives eller riper noe rundt huset mitt.

Å sette et utilsiktet hull i min favoritthatt (ikke spør) eller å skrape oppvaskmaskinen med bilnøkkelen min (egentlig ikke spør) er ikke en stor sak.

Den gangen droppet jeg mikrobølgeovnen, skjønt? Det var en veldig stor avtale. (Jeg sa at jeg ikke vil snakke om det.)

Hvordan bestemme om du skal reparere eller erstatte dine tilhørigheter

Når noe du eier bryter eller blir skadet, bør du bruke penger til å reparere det eller bare kjøpe en ny helt?

"Ikke bruk mer enn 50 prosent av kostnaden for et nytt produkt på reparasjon av en gammel," forklarer forbrukerrapporter. "Og hvis en vare allerede har brutt ned en gang før, kan erstatning bli mer fornuftig."

Men noen ganger er svaret ikke alltid så klart kuttet. La oss ta en titt på andre ting å vurdere når du prøver å bestemme om du skal reparere eller erstatte noen vanlige elementer.

biler

Auto reparasjon regninger kan spise opp en stor del av penger, men så kan kjøpe selv den mest grunnleggende nye eller brukte bilen.

Du vil ikke bruke penger på å fikse ett problem bare for å få noe annet gå galt.

På den annen side er det dyrt å kjøpe en annen bil, og hvis det er forhåndsgodkjent, kan du ikke være sikker på at du ikke kjøper et helt nytt sett med problemer.

Slik bestemmer du:

Er kjøretøyet under garanti?

Hvis du ikke er sikker på om bilen fortsatt er under garanti, skriv inn kjøretøyinformasjon nummer på produsentens nettsted. (For å raskt finne siden du trenger, skriv "[bil] VIN.")

Hvis bilen fortsatt er under garanti, gjør en avtale hos din lokale forhandler for å finne ut om reparasjonen er ledig.

Er problemet en del av en kjent tilbakekalling?

Søk i National Highway Traffic Safety Administration's database for å finne ut om problemet er en del av en tilbakekalling.

Hvis det er tilfelle, ta kontakt med nærmeste forhandler for ditt bilbil og planlegg en reparasjonsavtale.

Er problemet sikkerhetsrelatert eller bare kosmetisk?

Noen reparasjoner kan sikkert ignoreres hvis de ikke gjør bilen farlig å ri inn eller kjøre. For eksempel kan en skadet bagasjerom være en irritasjon som ikke er verdt å betale for å fikse.

En sikkerhetsbelte som ikke fungerer, skal derimot repareres umiddelbart.

Kan du gjøre reparasjonen selv?

Mekanikk- og bilforhandlerbutikker kan være dyre. En måte å holde kostnadene nede på er å gjøre reparasjonen selv. Hvis du går denne ruten, må du sørge for at du vet hva du gjør, slik at du ikke gjør saken verre.

Gjør matte.

Noen ganger vil knaske noen tall hjelpe deg med å bestemme. "Hvis kostnaden for reparasjoner er større enn verdien av kjøretøyet eller ett års verdi av månedlige utbetalinger, er det på tide for et annet kjøretøy," sier bilekspertene på Edmunds.com.

Klær og klær

Det er ikke uvanlig at folk skal bære klær som sokker og t-skjorter til de er for slitesterke å sette på.

Når de har betjent sin endelige plikt som klær, resirkulerer de seg til filler og sparer de ekstra pengene du ville ha brukt på pricy papirhåndklær.

Men hva med paret kjoler sko du brukte en formue på eller blusen du har holdt på til sentimental grunner?

Er skaden verdt å bruke penger på å fikse? Vurder disse spørsmålene:

Hvor ofte planlegger du å bære varen?

Hvis plagget er en tidløs klassiker du kan bære i årene som kommer, er det mest sannsynlig verdt å fikse.

På den annen side, et par billige slacks du aldri har likt og som ikke passer deg riktig, sannsynligvis er det ikke verdt tid og kostnader å fikse.

Hvor mye koster plagget?

Det er fornuftig å reparere en punktering i en $ 200 dunjakke som du vil ha på hele vinteren.

Men det er sannsynligvis ikke verdt å betale for å fikse den revet hagen til en billig strand sarong du bare bruker en gang i året.

Kan du enkelt erstatte varen?

La oss gå tilbake til den dyre nedfrakket i et minutt. Det er verdt å reparere fordi det mest sannsynlig ville koste mye mer å erstatte.

På baksiden, kaste beltet med den ødelagte spenne og hente en erstatning på butikken for et par dollar.

Kan du gjøre reparasjonen selv?

Noen klærreparasjoner, som manglende knapper eller revet sømmer, er lett nok til å takle deg selv. Store mending jobber eller omfattende endringer kan kreve en profesjonell skredder eller sømmer.

Er du følelsesmessig knyttet til varen?

Hvis du har et sentimentelt vedlegg til et skadet stykke klær, kan spørsmålet om å reparere det virke som en åpenbar "ja".

Men før du bruker en masse penger på å fikse det, vurder om det er en annen måte å nyte plagget uten å ha på seg. For eksempel, slå en favorittskjørt i en bamse eller en knapp-down skjorte inn i en liten jente kjole.

Store hvitevarer

Når et apparat bryter ned, oppstår det vanligvis et stort og umiddelbar problem. Folk kan vanligvis komme forbi uten oppvaskmaskin, men et ødelagt kjøleskap eller vaskemaskin er en mye større avtale.

Ikke bli panikk. Spør deg selv disse spørsmålene for å hjelpe deg med å avgjøre om det er på tide å reparere eller bytte ut et ødelagt apparat.

Er apparatet fortsatt under garanti?

Kontroller papirarbeidet: Nye apparater leveres vanligvis med ett års garanti, men de fleste butikker tilbyr også en utvidet garanti på kjøpstidspunktet.

Kan du selv reparere apparatet?

Hvis du vet at det er problemer med apparatet ditt, er det en brutt oppvaskmaskinens vannslange eller pleneklipperen, kontroller YouTube for gjør-det-selv-reparasjonsvideoer.

Du må fortsatt bruke penger på deler, men du vil spare på arbeidskraftskostnadene ved å ha en profesjonell reparasjon for deg.

Er apparatet foreldet?

Mange av dagens apparater er så høyteknologiske at modeller laget bare for noen år siden, er allerede utdaterte. Enten du ønsker å ansette en profesjonell eller DIY reparasjon, kan det være vanskelig å finne rimelige reservedeler.

Vil du bytte ut apparatet, sparer du penger i det lange løp?

Moderne apparater er mye mer energieffektive enn sine eldre kolleger. For eksempel bruker nyere kjøleskap omtrent halvparten så mye energi som eldre modeller, "noterer Washington Post.

Hjem og personlig elektronikk

Det er vanskelig å avgjøre om det er verdt å reparere personlig elektronikk.

Selvfølgelig gjelder de vanlige advarslene om å kontrollere om enheten er under garanti. Hvis ikke, varierer de neste trinnene etter enhet.

TV

Levetiden til en fjernsyn varierer alt etter om det er en LCD, LED, plasma eller gammeldags rør. Det betyr at det er vanskelig å bedømme om TV-en din vil vare lenge nok til å kompensere for kostnaden for eventuell reparasjon det krever.

Den beste måten å avgjøre om du skal reparere den ødelagte fjernsynet er å sammenligne det du betalte for det mot kostnadene for deler og arbeidskraft.

"Alt under 32 tommer er ikke engang verdt å fikse," sa TV-ekspert Craig Siplin til Angies liste. Det er fordi verdien av TV-en vil bli mindre enn kostnadene ved reparasjoner.

datamaskiner

Mange vanlige bærbarhetsproblemer, fra oppgradering av minne til å fikse en fast tastaturnøkkel, kan løses for mye mindre enn prisen på en ny bærbar datamaskin.

Hvis du ikke er komfortabel å fitte rundt inne i datamaskinen, må du huske Consumer Reports 50% regel for å avgjøre om reparasjon eller erstatning er det bedre alternativet.

Tabletter og smarttelefoner

På grunn av arten av deres design, er det notorisk vanskelig å reparere tabletter og smarttelefoner alene.

Å ansette en profesjonell er din beste innsats, men vær sikker på å shoppe for estimater. Hvis det koster minst 50% mer å fikse enn det ville erstatte, er det nok tid å begynne å handle for den beste avtalen på en ny nettbrett eller smarttelefon.

En ting å prøve

Før du tar en endelig beslutning om å reparere eller erstatte en vare, må du sjekke om byen din har en Reparasjonskafé hvor lokale håndverkere og spesialister kan hjelpe deg med å lære hvordan du kan fikse dine ting gratis.

Lisa McGreevy er en stabforfatter på The Penny Hoarder. Stol på oss, mikrobølgeovn var ikke så merkelig som tiden hun brente håret i brødristeren.

Skrive Inn Din Kommentar