Liv

Å bruke penger på erfaringer kan ikke gjøre deg lykkeligere. Her er hvorfor

Å bruke penger på erfaringer kan ikke gjøre deg lykkeligere. Her er hvorfor

Du har kanskje kommet over et populært pengerargument som har hatt et øyeblikk i det siste.

Forutsetningen er enkel, sensuell og til og med vitenskapsbasert: Opplevelser har en tendens til å gi oss mer glede enn ting gjør, så pengene vi bruker på å gjøre ting er en bedre investering enn det vi bruker på ha tingene.

Selv på anekdotisk nivå, synes denne visdommen å være troverdig.

Tenk på det. Kan du huske sist gang du vandret gjennom kjøpesenteret og fant deg selv løst etter noen flotte par støvler eller ny elektronisk gizmo?

Hvis du forkledd og kjøpte den, hvor lenge var den kjøperens spenning sist, før den bleknet, forlatt du enda en ting du ikke ofte tenker på ... og noen få hundre kroner i lommen?

På den annen side, hvor levende husker du den beste konserten du noen gang har vært til? Den beste middagen du noensinne har hatt? Uansett hvor mye du brukte på din favorittferie, hvor mye ville du si det var verdi?

Kort sagt, de minner du gjør på det som ikke går glipp av fotballkamp, ​​kan faktisk ende opp med å bli verdt en hel lønnsslipp til deg nedover linjen - mens søppel du plukker opp på deg selv, vil du ikke tro det .

I det minste er det gå-teorien. Og det ser ut til å gå, særlig blant tusenårige menneskemengder, hvis plutselige uaktsomhet i nyhetssektoren delvis skyldes at forhandlere lukker butikkene og til og med arkiverer for konkurs.

Som - beklager, Macy's - virker alt bra og bra for meg. Trenger du virkelig en annen kjole eller veske eller veske? Levende lysere! Kjøp mindre! Spar penger for å reise og spise fantastisk mat!

Hvordan kan dette muligens gå galt?

Ja, du kan være overspending på erfaringer

Her er problemet.

Overspending ødelegger fortsatt budsjettet ditt ... selv om du sparer besparelsene på musikkfestivaler eller livsforandrende backpacking turer for å se verden.

... Eller smake på hver rekke hjembyens fineste øl. (Vi ser deg tusen år!)

Effektiv pengestyring er dessverre ikke så enkelt som å dele dine penger-utgifter i kategoriene "ting" og "ting å gjøre."

Selv om penger brukt på opplevelser er objektivt bedre brukt - noe som er diskutabelt - hvis du ikke har råd til billetter til Coachella eller et måltid på hver topprangerte restaurant i byen din, du har fortsatt ikke råd til det.

La meg gi deg et personlig eksempel.

I fjor skrev jeg (på lengden!) Om hvor mye jeg angret å ta ut et lån på bilen min.

Syk for å vende ned den betalingen hver måned, vurderte jeg å selge dang-tingen. Jeg gjorde massevis av matte og funnet ut det Jeg brukte mer enn $ 600 per måned bare for å ha bil - og mer enn halvparten av det var på lånet. Verre ennå, det gikk mye mot interesse.

Så lovet jeg å betale det så snart det var menneskelig mulig, og jeg kom ut av bilgjeld (som med en vanvittig lykke er den eneste typen jeg har) mitt nr. 1 økonomiske mål. Jeg ville ikke la noe komme i veien for meg.

... Og så så jeg et søtt billettsalg og bestemte meg for å ta en ukentlig tur til Irland. Og tilbringe et par helger som henger løs i Miami. Og gå tur i Atlanta. Og spis fantastiske røkt kjøttsmørbrød i Montreal.

Lang historie kort, Jeg utgjorde 2016 reiseutgifter og fant ut at jeg brukte over 7000 dollar på ulike turer. Med tanke på at jeg tok mer enn fem ferier i fjor, er det ikke fryktelig. (Jeg stoler på mange travel-hacking tips for å trotse kloden.)

Men det er også mer enn halvparten av det jeg fortsatt (fortsatt, fortsatt!) Skylder på bilen min.

Ikke misforstå, de var alle fantastiske opplevelser. Men kan jeg virkelig ha råd til dem? Det er et annet spørsmål.

Er det å bruke penger på erfaringer nødvendigvis bedre?

Ærlig talt? Overdreven opplevelse av utgifter kan bare være et annet spinn på samme gamle impulskjøp ... vel, impuls.

Noensinne skrive en ønskeliste full av ting du ikke har råd til akkurat nå, men er helt kommer til å spare for? Har noen få ting å holde fast i den listen i noen uker eller måneder ... bare for å oppdage at du egentlig ikke vil ha dem så dårlig og ende opp med å forutse kjøpet helt?

Denne taktikken har spart meg massevis av penger på ting som nesten helt sikkert ville ha endt med å samle støv på baksiden av skapet mitt eller skapet - ting som en veggie spiralizer, en av de trendy nye Polaroid snap kameraene og denne sloth ring.

Siden jeg raskt glemte hvor dårlig jeg ønsket dem så snart jeg satte dem på listen, er det fornuftig at jeg nok hadde mistet interessen for dem, like raskt hadde jeg faktisk forked over kontanter og kjøpt dem.

Denne mentaliteten kan også utvide til erfaringer. Vi kaller bare en erfaringsønskeliste en annen ting. (En "bøtte" liste, kanskje.)

Hvis du ikke gir dine bøttelisteartikler lenge nok til å marinere, kan du oppdage at du bruker beaucoup-dollar til å ta turer og se konserter bare for å sjekke av en boks, i stedet for å faktisk nyte opplevelsen.

Det betyr Din FOMO kan være like unfulfilling - for ikke å nevne deg for din økonomi - som din besettelse med designer tråder, selv om du overbevise deg selv om at det er høyere og annerledes fordi det ikke er materialistisk.

Og opptre som deg kan råd til de opplevelsene når du ikke kan - og ignorere bankkontoopplysningene dine, eller overspenge og hylle kredittkortgjeld i mellomtiden - gjør deg ikke noen favoriserer nedover linjen.

Så hva kan du gjøre?

Vend din FOMO til JOMO

Vel, så langt finansene selv går, er det ingen sexy hemmelighet. Hvis du ønsker å bygge en solid økonomisk fremtid, må du stoppe overspenning, sette økonomiske mål, opprett et budsjett, bli gjeldfri og prioritere å spare penger - for nødhjelp og pensjon.

Deretter Du kan finne ut hvordan du vil tildele resten av pengene dine, som inkluderer sparing for store kjøp som musikkfestivaler, ferier eller et hjem.

Heldigvis har vi mange ressurser her på The Penny Hoarder for å hjelpe deg med å gjøre nettopp det. Og alt dette er ikke å si at du ikke kan bruke noen av dine hardt opptjente dollar på erfaringer (eller til og med ting, hvis det er din ting)!

Å ta kontroll over økonomien handler om å ta dine egne beslutninger om hva du skal gjøre med pengene dine. Vi vil bare hjelpe deg med å sikre at de er velinformerte, ikke-ødelagte beslutninger, du vil ikke angre på fem år fra nå.

Så psykologisk, hvordan fungerer det når du har et rasende tilfelle av FOMO? Hvordan overbeviser du deg selv om å spare penger er verdt det i det lange løp da det betyr at du må gå glipp av en kostbar opplevelse akkurat nå?

Begynn med å bytte et brev på det desverre fengende akronymet, vi kan ikke synes å unngå. I stedet for frykt for å gå glipp av, begynner du å analysere din langsommere, pengerbesparende livsstil som gledelig.

Det er riktig, det er en ting som JOMO - the glede å gå glipp av.

Jeg lover det er ikke bare sure druer. Tenk på det.

Jo mer forsiktig du legger ut dine økonomiske planer, jo mer tid må du velge hvilke opplevelser som egentlig er det viktigste for deg ... og jo mer penger må du bruke på dem. Det betyr at du vil kunne nyte dem så fullt som mulig, sparing få utgifter, i stedet for å ta økonomien versjonen av drømmen din tur.

Også - og jeg sier dette fra erfaring - er du mye mer sannsynlig å dra full nytte av livsforandrende, fantastiske opplevelser hvis du lar noen negativ plass mellom dem.

Sak i punkt: Reise? Rått. Konstant reise? Svært overveldende.

Og hvis du når ditt "overveldede" punkt midtveis gjennom din andre tre ukers hvirvelvindstur gjennom Europa, kommer du til å få mye mindre avkastning ut av de turene og aktivitetene du brukte så mye på. Faktisk, drømmeferien din kan bli noe mer som en suppe-up-to-do liste, noe som er en måte større sløsing med penger enn aldri å ha gått i utgangspunktet.

Det er litt som forskjellen mellom å spise en sjokolade trffel eller to etter middagen og downing en hel boks. En er bra, så mer er bedre, ikke sant?

Men som vi alle oppdager, mens det kan virke som en god ide på den tiden, nyter vi den enkle trøffelveien mer enn hele boksen - spesielt neste morgen. Skarphet er en del av det som gjør de beste tingene i livet enda søtere.

Gi deg selv den tiden du trenger for å gjøre det beste ut av de erfaringene du bruker dine hardt opptjente penger på. Jeg lover, de vil være vel verdt ventetiden.

Jamie Cattanach (@jamiecattanach) er en freelance skribent som har vært omtalt på Ms Magazine, BUST, Veier og kongedømmer, The Write Life, Nashville Review, Word Riot og andre steder. Hun bor i St. Augustine, Florida.


Skrive Inn Din Kommentar