Investere

Goldbugs kan endelig se lyset med 2013 avslutning

Goldbugs kan endelig se lyset med 2013 avslutning

Mens Standard & Poor's 500 Index (NYSE: SPY) steg mer enn 30 prosent, falt det børsnoterte fondet for gull, SPDR Gold Trust (NYSE: GLD), nesten 30 prosent.

Det var ikke noe bedre for selskaper i sektoren: Goldcorp (NYSE: GG), verdens største børsnoterte selskap i sektoren etter markedsverdi, var ute med over 40 prosent for året. I løpet av samme periode gikk Newmont Mining (NYSE: NEW), et annet stort firma i sektoren, ned med nesten 50 prosent.

Dette var tydeligvis ikke et godt år for gull.

Forstå gull hvis du skal investere i det

For de som ønsker å tjene på å kjøpe og selge gull, er det viktig å forstå innholdet av eiendelen.

I motsetning til selskaper som Wal-Mart (NYSE: WMT) eller PepsiCo (NYSE: PEP), er gull ikke en investering. Det er liten etterspørsel etter gull i økonomiens funksjoner. Det er ikke som et industrielt metall som kull eller kobber. Selv sølv har en langt høyere industriell bruk enn gull. Langt, det store flertallet av det gule metallet er kjøpt for sin rolle som et tilfluktssted eller for bruk i dekorative ting som smykker.

Det betyr at når det er liten tillit til en økonomi, stiger prisen på gull. Dette skyldes at gull i etterspørsel skyldes papirpenger som faller i verdi. Det er hva som skjer når inflasjonen setter inn for en økonomi. Det fører til at kjøpere foretrekker det gule metallet til papirpenger. Det er egentlig ingen økonomisk eller finansiell begrunnelse for det som gull- og fiat-valutaer har verdien som tilskrives hver som et utvekslingsmiddel.

Folk tror bare at vanskelige ressurser som gull har mer verdi i tøffe tider siden de er håndgribelige (det vil si at du kan holde en gullmynt i hånden), i motsetning til ting som papirpenger, som bare er verdt hva regjeringen sier de er verdi. I virkeligheten er papirpenger og gull imidlertid svært like.

Kan du tjene penger fra gull?

Mange har dratt nytte av å kjøpe og selge gull, men det kan være en humpete tur på grunn av måten prisen på det gule metallet svinger som svar på økonomiske og politiske hendelser.

I år var det verste siden 1981 for det gule metallet, etter hvert som økonomiene gjenoppretter fra den store resesjonen. I motsetning til Wal-Mart eller PepsiCo betaler ikke det gule metallet utbytte. Å kjøpe gull er et klassisk tilfelle i "døde penger" å investere. Det er aksjer i gullindustrien, som Goldcorp og Yamana Gold (NYSE: AUY) som betaler utbytte, skjønt.

Gull er ikke en langsiktig bedrift, som PepsiCo eller Wal-Mart.

Det er for de som liker å handle, i stedet for å kjøpe på lang sikt. Som mange vareklasser kan det være veldig volatilt. Det er neppe tilfelle med Wal-Mart, som har en beta på 0,42, og PepsiCo, som har en beta på 0,41. Med de lave betalingene flytter aksjeprisene på PepsiCo og Wal-Mart opp og ned mindre enn halvparten så mye som aksjemarkedet som helhet.

Gull kan holdes på lang sikt, bør det være et ønske om mangfold i en portefølje gjennom inkludering av edle metaller. Men det bør ikke danne grunnlaget for en portefølje for en investor. For mye av verdien er basert på spekulative egenskaper, i stedet for grunnlaget for grunnleggende økonomisk etterspørsel.

Hvor ser du gull i 2014?

Skrive Inn Din Kommentar